Sommardäck byte

Förbättra säkerheten på vägarna: Varför ett byte till sommardäck är ett måste

Det är snart dags att byta till sommardäck. Men behöver man ens byta om man har odubbade friktionsdäck? Vi förklarar vad lagen säger, varför man ska byta till sommardäck, och hur vi på Din Verkstad Syd kan hjälpa dig. 

Lagar och regler för sommardäck


När man pratar om vinterdäck finns det två typer: odubbade och dubbade. Du får ha odubbade friktionsdäck på bilen året om. Däremot får du, enligt svensk lag, endast ha dubbade vinterdäck under perioden 1 oktober - 15 april. Därför måste du byta till sommardäck innan den 16 april, om vädret tillåter. Det är viktigt att notera att om det är eller förväntas bli vinterväglag efter detta datum, får du fortsätta att köra med vinterdäck, det är bara inte obligatoriskt. Men det är alltid bäst att vara på den säkra sidan och byta däck i god tid och enligt förnuft, särskilt i Skåne där årstiderna kan skifta snabbt. 

 

Varför bör man byta till sommardäck?


Varför får man inte använda sig av dubbdäck hela året om? Det beror till stor del på att användning av dubbdäck under sommarmånaderna skadar både själva vägbeläggningen och den omkringliggande miljön. Dessutom förlorar vinterdäck – både odubbade och dubbade – sin köregenskaper vilket gör dem farliga att köra med på kommande vinter.  De små metallpiggarna som finns på dubbdäck sliter upp partiklar från vägen. Det nöter över tid ner på vägen. På vissa vältrafikerade vägar kan man tydligt se de spår som bildas av dubbdäck.

På grund av att dubbdäck är vanligt förekommande i Sverige används ofta särskilt slitstarka vägbeläggningar. Men dessa stenrika och grova beläggningar innebär oftast att trafiken blir bullrigare och leder till större ljudförorening.

Luftkvalitén försämras också av dubbdäck, då dubbdäck sliter upp partiklar som hamnar i luften. Det här är varför många storstäder har börjat med dubbdäcksförbud på vissa gator.


Men det är inte bara på grund av miljön som du bör byta. Vinterdäck, dvs. både odubbade och dubbade däck, är även specifikt gjorda för kallare vintertemperaturer. De är gjorda av en annan sammansättning av gummi vars köregenskaper försämras när det blir varmare. Till exempel blir dina bromssträckor längre och du har sämre skydd mot vattenplaning. Vinterdäck slits även mycket snabbare vid varmare väder.

 

Hur kan vi hjälpa dig?


Givet vad vi har berättat om båda miljö, säkerhet, och underhåll, borde det inte finnas några tvivel kvar om att du borde byta till sommardäck så fort säsongen är inne. Då återstår bara frågan vilken verkstad man ska välja.

När du ska välja en lokal bilverkstad som kan hjälpa dig att byta till sommardäck är det viktigt att verkstadens dels erbjuder ditt bilmärkes däck, och dels inte tar ockerpriser. Vi på Din Verkstad Syd kan numera garantera både delarna genom vårt nya samarbete med Superdäck. Superdäck är en rikstäckande däckleverantör som levererar i princip alla däckmärken, både budget- och premiumdäck.

Dessutom erbjuder vi mycket lägre priser än märkesverkstäder, och kan tack vare vår kunniga personal erbjuda samma nivå av service. Då det är dags att byta till sommardäck kan du alltid kontakta oss! 

 

FAQ 

Vad säger lagen om vinter- och sommardäck?


Lagen säger att du måste använda vinterdäck mellan 1 december och 31 mars vid vinterväglag. Det är tillåtet att använda dubbdäck något längre än det, mellan 1 oktober och 15 april. Efter den 15 april måste man byta ut sina dubbdäck till.


Kan jag köra med odubbade vinterdäck året runt?


Det får du enligt lag, men det är inte särskilt smart. Odubbade vinterdäck är inte gjorda för varmare temperaturer. Under sommaren får de sämre köregenskaper, som en längre bromssträcka, dessutom slits de snabbare ner.


Varför finns det dubbdäcksförbud i vissa städer?


Dubbdäcksförbuden beror på att dubbdäckens metallpiggar sliter upp partiklar från vägen, vilket skadar vägbeläggningen, orsakar buller, och försämrar luftkvalitén i området.

 

 

 

 

0