däckbyte

Vad säger lagen om när det är dags för däckbyte?

När måste man egentligen byta däck under årets lopp och vilka regler finns det kring de olika sorterna? Då det kommer till vinterdäck finns det lagstiftade krav på när de ska bytas och i vissa fall borde man även byta däck då de är för slitna för att användas. Vi förklarar allt man behöver veta nedan.  

Däckbyte inför vintersäsongen

Vintern är här, och det betyder åtminstone en sak, däckbyte. Det kan upplevas svårt att veta vad som exakt gäller. I lagen regleras både när man får och måste använda vinterdäck. När man väl byter är det viktigt med smidig och snabb service på verkstaden, något som vi på Din verkstad Syd värnar om. 

Vad är vinterdäck?

Vinterdäck kan både vara dubbdäck och så kallade odubbade friktionsdäck. Däcken på bilen måste vara likadana – du får alltså inte ha dubbdäck på framhjulen och odubbade friktionsdäck på bakhjulen. De främsta skillnaderna mellan däcken är att dubbdäck sliter upp fler partiklar från asfalten och sliter på vägarna, och det är därför förbjudna på vissa gator i vissa städer. Detta är även varför det finns förbud på dubbdäck under vår och sommar. Utöver det måste vinterdäck på personbilar ha ett mönsterdjup på minst 3,0 millimeter. 

Vad säger lagen?

Enligt lag är det krav på vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars vid vinterväglag. Det råder vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen. För att förtydliga: om det till exempel är en solig varm dag med 10 grader Celsius utomhus där vägbanan och vägrenen är helt snöfria den 15 januari, finns det inget krav på vinterdäck.

Mellan 1 oktober och 15 april är det enligt lag tillåtet att köra med dubbdäck om det finns behov. Dubbdäcksförbud gäller därmed från och med den 16 april till 30 september.

Ibland kan det också lämpa sig med däckbyte mitt under säsongen. Om du själv har bytt fram och tillbaka mellan vinter- och sommardäck kan de till slut bli så pass slitna att de måste bytas. Här gäller det att själv vara uppmärksam på hur däcken ser ut. Känner du dig osäker kan du alltid komma in i vår verkstad och fråga om råd så hjälper vi dig. 

 

Däckbyte behöver inte vara tidskrävande

Om du läser den här texten under senhösten är det förmodligen hög tid att byta till vinterdäck. Många undviker att byta tills att det är för sent, främst då man känner att man inte har tid med en långsam och ohjälpsam mekaniker. Det är här vi kommer in i bilden. Vi garanterar snabb, smidig och personlig service på vår allbilsverkstad. Dessutom har vi ett samarbete med den rikstäckande däckleverantören Superdäck, vilket ger oss tillgång till alla märken för däck – både lågpris- och premiummärken. Skjut inte upp beslutet längre, och kontakta oss redan idag för att byta till vinterdäck.

 

FAQ 

 

Under vilken tid på året är det krav på vinterdäck?

Det är krav på att ha vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars vid vinterväglag.

När är det förbjudet att använda dubbdäck ?

Det är förbjudet att använda dubbdäck mellan den 16 april och 30 september. Resterande delen av året, mellan 1 oktober och 15 april, är det alltså tillåtet att köra med dubbdäck. Man får dock ha odubbade friktionsdäck under bilen året runt.

Vad räknas som vinterdäck?

Vinterdäck kan vara både dubbdäck och odubbade friktionsdäck. Alla hjul måste använda samma typ av däck. Dessutom måste vinterdäck på personbilar ha ett mönsterdjup på minst 3,0 millimeter.

 

0

Din Verkstad Syd - Klippan

Storgatan 92
264 31 Klippan

Tel: 0435 156 00
klippan@verkstadsdrift.se

www: dinverkstad.nu

Din Verkstad Syd - Lund

Malmövägen 75,
222 70 Lund

Tel: 046-39 11 93
lund@verkstadsdrift.se

www: dinverkstad.nu

Din Verkstad Syd - Ängelholm

Transportvägen 10
262 71 Ängelholm

Tel: 0431 41 46 01
angelholm@verkstadsdrift.se

www: dinverkstad.nu